ЄБРР хоче профінансувати модернізацію української ГТС до кінця року

Середа, 11 червня 2014, 14:04

Європейський банк реконструкції та розвитку розраховує, що до кінця поточного року вдасться підписати угоду про виділення Україні коштів на модернізацію газотранспортної системи, про це журналістам заявив директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, повідомляє УНІАН.

"На даний час ми перебуваємо на просунутому етапі передпроектного аналізу разом з Європейським інвестиційним банком. Ми сподіваємося, що цей проект буде підписаний до кінця року", - сказав він. За словами банкіра, основним завданням зараз для ЄБРР є визначення тих ділянок ГТС, які можна профінансувати в обумовленому раніше обсязі 308 млн дол.

"Але для нас основна мета за даним проектом - оперативно визначити ті ділянки (ГТС - Європравда), які ми можемо профінансувати в цьому обсязі для того, щоб забезпечити надійне функціонування газотранспортної системи, у тому числі і з перспективою її використання для поставок газу в реверсивному режимі", - сказав директор представництва ЄБРР в Україні.

Як повідомляв УНІАН, восени 2012 року директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек заявив, що виділення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію української газотранспортної системи можливе після завершення реорганізації НАК "Нафтогаз України".

У 2011 році Україна оголосила про необхідність провести модернізацію своєї ГТС, порахувавши, що на це знадобитися понад 5 млрд доларів. За даними НАК "Нафтогаз України", у ЄБРР і Європейського інвестиційного банку планується залучити 308 млн доларів.Газотранспортна система України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Загальна довжина газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів – 22,2 тис. км і газопроводів-відведень – 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.