Україна з 11 червня збільшила добові поставки газу з Угорщини на 13%

Четвер, 12 червня 2014, 11:51

 
Україна з 11 червня збільшила добові поставки природного газу з Угорщини порівняно з попереднім днем на 13% - до 8,246 млн кубометрів з 7,281 млн кубометрів, повідомляє оператор угорської газотранспортної системи FGSZ Ltd, передає УНІАН.

За інформацією угорського оператора, середньодобові поставки газу з 1 по 6 червня становили 2,8 млн кубометрів, проте з 7 червня поставки збільшилися у середньому до 7,4 млн кубометрів. Водночас, цей обсяг наразі не досягає максимальної технічної можливості в 16 млн кубометрів природного газу на добу. Однак у травні цього року Україна закачала з Угорщини 43,4 млн кубометрів газу.

Україна розробляє реверсивні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії.

Як повдіомляло раніше Мінпаливенерго України, 28 квітня 2014 р., в Братиславі оператори газотранспортної ситеми України (ПАТ "Укртрансгаз") і Словацької Республіки ("Eustream a.s.") підписали Меморандум щодо реверсних поставок природного газу. Поставки можуть бути розпочаті з 1 вересня 2014 року після завершення всіх технічних і організаційних заходів на території Словаччини.

Угода зі Словаччиною зокрема передбачає забезпечення фізичних реверсних поставок зі Словаччини в Україну до 22 млн. куб. м на добу. У міністерстві також зазначили, що реверс можливо збільшити до 30 млрд. куб. м на рік.

Відкриття всіх чотирьох маршрутів дозволить Україні збільшити щорічні поставки до 30 млрд куб. м газу. Найбільш перспективним маршрутом є словацький. За словами міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана, Україна в 2014 році може імпортувати за реверсом з Європи близько 6 млрд куб. м газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.