В Єврозоні неочікувано росте промвиробництво

П'ятниця, 13 червня 2014, 09:37

Зростання промислового виробництва в єврозоні відновився в квітні після березневого зниження і суттєво перевищив прогнози, передає Інтерфакс.

Обсяг промвиробництва в 18 країнах валютного блоку в позаминулому місяці збільшився на 0,8% порівняно з березнем, коли скорочення склало 0,4%, оголосило Статистичне управління Європейського союзу (Eurostat).

Економісти, опитані різними агентствами, в середньому очікували зростання у квітні на 0,4-0,5%.

У річному вираженні промвиробництво піднявся на 1,4%, у тому числі в Німеччині - на 1,7%.

"Підвищення промислового виробництва в єврозоні у квітні порівняно з березнем пояснюється зростанням вироблення електроенергії на 2,5%, випуску споживчих товарів повсякденного користування на 2,1% і проміжних товарів на 0,6%, при цьому виробництво споживчих товарів тривалого користування та засобів виробництво залишалося майже стабільним", - йдеться в прес-релізі Eurostat.

Найбільш значне щомісячне підвищення в країнах єврозони зареєстровано в Португалії (+6,7%) і Нідерландах (+3,5%), зниження спостерігалося тільки у Фінляндії (на 0,3%) і на Мальті (на 6%). При цьому ринки заспокоїло квітневе повернення зростання промвиробництва в Італії та Іспанії, так як зниження місяцем раніше істотно стурбувало інвесторів.

Разом з тим у Франції підйом склав лише 0,1% щодо березня, а в річному вираженні зафіксовано скорочення на 1,8%.

Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського союзу, у травні 2014 року зросли на 0,7% в річному вираженні і не змінилися порівняно з квітнем, свідчать дані Національного статистичного управління Insee.

Аналітики, опитані The Wall Street Journal, в середньому прогнозували підвищення цін на 0,1% до квітня і на 0,7% щодо травня 2013 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.