"Газпром" першим звернувся до Стокгольмського суду

Понеділок, 16 червня 2014, 10:25

"Газпром" подав позов на НАК "Нафтгогаз" у Стокгольмський арбітражний суд. Про це йдеться в прес-релізі російської компанії.

Обсяг позовної вимоги - близько $4,5 млрд. Причиною спору є стягнення заборгованості за раніше здійснені поставки газу на суму близько $4,5 млрд. Російська сторона вважає, що "Нафтогаз" виконував свої обов'язки неналежним чином відповідно до газового контракту від 2009 року.

Нагадаємо, українська сторона неодноразово заявляла про можливості сплатити борг за ці поставки, однак лише після того, як буде визначена справедлива вартість російського газу. Подібний варіант "Газпрому" пропонували і в Єврокомісії.

"Газпром" і раніше погрожував звернутися в Стокгольмський суд з позовом проти "Нафтогазу" в разі звернення української компанії з проханням встановити переглянути умови українсько-російського газового договору. В результаті, російська компанія першою звернулася в міжнародний арбітраж.

Варто відзначити, що всупереч своїм загрозам у "Газпромі" не стали вимагати виплати за невибраний газ. У чинному контракті існує норма take-or-pay . Згідно з нею, Київ зобов'язаний виплачувати і обсяги невибраного газу. У "Газпромі" вже заявляли, що сума оплати за газ, невибраний в 2013 році, становить $11,4 млрд.

Нагадаємо, вранці в понеділок 16 червня "Газпром" ввів режим передоплати за газ для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.