Чехія готова допомогти Дніпропетровщині євро інтегруватися

П'ятниця, 20 червня 2014, 09:49

Чехія готова надати Дніпропетровщині допомогу в реалізації євроінтеграційного процесу. Про це в четвер, 19 червня, повідомив міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек під час зустрічі з керівництвом Дніпропетровської облдержадміністрації за інформацією УНІАН.

За його словами, Чехія може направити до України, зокрема до Дніпропетровської області європейських фахівців, які проведуть консультації з перебудови галузей економіки відповідно до європейських стандартів.

"До початку політичної кризи в Україні економічний обмін між нашими державами зростав. Україна була одним з найбільших торгових партнерів Чехії, Але події останніх місяців привели до того, що ці економічні зв’язки погіршились. Багато хто з чеських підприємців вирішив покинути зі своїми інвестиціями Україну. Нестабільність не сприяє розвитку економічних відносин". - зазначив міністр.

За його словами, поновленню та налагодженню тісних зв’язків між країнами сприятиме відкриття  в Дніпропетровську Почесного консульства Чеської Республіки.

"Я сподіваюся, що консульство сприятиме налагодженню не лише економічних, а й інших зв’язків між Україною та Чехією. У нас в Чехії є регіони, які мають угоди про партнерство з регіонами України. Щоб такого партнера знайшли міста вашої області, я готовий сприяти", - запевнив Заоралек.

Він нагадав, що наприкінці червня Україна підпише економічну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Я розумію, що імплементувати цю Угоду, коли продовжуються протистояння на Донбасі, дуже важко, але я впевнений, що процес реформ має продовжуватися незалежно від цих подій. У цьому Дніпропетровськ може зіграти дуже важливу роль, Ми в Чехії дуже прагнемо, щоб в Україну повернувся мир, і вона змогла скористатися перевагами європейської інтеграції", - підкреслив глава МЗС Чехії.

Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник під час зустрічі повідомив, що багато підприємств Дніпропетровщини підвищують свої економічні показники.

"Не дивлячись на сумну ситуацію, яка зараз вимагає шаленої мобілізації наших зусиль, у нас іде повільне економічне зростання, покращення інвестиційного клімату. Тому ми чекаємо закордонних фахівців, розвитку культурних, гуманітарних, молодіжних та економічних контактів", - зазначив Олійник.

Нагадаємо, що також глава МЗС Чехії Заоралек заявив, що Чехія готова допомагати з транспортуванням та лікуванням українських бійців зі східних областей України, задіяних в антитерористичній операції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.