Сесія ПАРЄ відбудеться без участі Росії, але з виступом президента України

Понеділок, 23 червня 2014, 09:23

У Страсбурзі відкривається червнева сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, вона триватиме до 27 червня, але російська делегація в ній брати участь не буде, повідомляє Інтерфакс.

ПАРЄ 10 квітня 2014 підтвердила повноваження російської делегації, але позбавила її до кінця року права голосувати, щоб висловити своє засудження і несхвалення дій Росії відносно України. Російські депутати не зможуть також працювати в керівних структурах асамблеї і брати участь у спостереженні за виборами.

Варіант ще жорсткіших санкцій - припинити на цей же термін повноваження делегації - не пройшов.

Проте, делегація РФ на знак протесту достроково покинула квітневу сесію, залишивши за собою право розглянути питання про подальшу участь у діяльності організації. Згодом було вирішено не брати участь в роботі ПАРЄ до повного відновлення повноважень російської делегації.

"Ми вважаємо, що в такому дискримінованому статусі ми не можемо брати участь у діяльності цієї організації", - заявив днями журналістам глава комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков.

Він повідомив, що нещодавно в телефонній розмові з головою Держдуми Сергієм Наришкіним голова ПАРЄ Анн Брассер "попросила його прислати російську делегацію, нехай навіть і з обмеженими повноваженнями, для того, щоб продовжити діалог з Росією".

"Ми не вважаємо в такій ситуації доцільним продовження видимості діалогу, тому що діалог може йти тільки між рівноправними партнерами", - заявив у зв'язку з цим Пушков, пояснивши, що "якщо один з партнерів ущемлений в правах, то діалог неможливий".

"Російська сторона вже неодноразово говорила про свою позицію: ми не будемо брати участі в діяльності Парламентської асамблеї, поки не будуть повністю відновлені всі повноваження російської делегації", - сказав Пушков.

Тим часом президент України Петро Порошенко планує відвідати Страсбург 26 червня.

"Український президент звернеться до Парламентської Асамблеї Ради Європи 26 червня в рамках літньої сесії ПАРЄ", - повідомили в прес-службі Ради Європи. Виступити в ПАРЄ Порошенко запросила президент асамблеї Анн Брассер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.