ЄС схвалив тимчасове застосування асоціації з Україною до завершення ратифікації

Понеділок, 23 червня 2014, 13:37

23 червня в Люксембурзі на засіданні Ради ЄС у закордонних справах було ухвалено рішення про початок тимчасового застосування Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Режим тимчасового застосування охоплює практично всі економічні положення угоди (за винятком кількох статей, що пов’язані з авторськими правами), а також деякі статті політичної частини. Дія згаданих частин угоди розпочнеться не очікуючи завершення процедури ратифікації УА.

 "Певні частини Угоди почнуть діяти навіть до того, як всі 28 держав-членів ЄС ратифікують документ", - зазначається в повідомленні представництва ЄС в Україні.

Водночас, для запуску цієї процедурі потрібне схвалення УА Верховною радою – це обмеження накладене українською конституцією. І заяви європейських дипломатів  можна зробити висновок, що ратифікація Угоди у ВР та обмін дипломатичними листами з цього приводу не будуть занадто швидкими і заберуть кілька місяців.

"Очікується, що зона вільної торгівлі почне діяти з цієї осені після ратифікації українським парламентом", - йдеться у заяві представництва.

Як відомо, в понеділок 23 червня у Люксембурзі відбувається засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ за участі глави МЗС України Павла Клімкіна.

Раніше джерела в ЄС вже висловлювали припущення про те, що Угода про асоціацію буде ратифікована лише в вересні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.