Іспанія може покрити половину газових поставок з Росії до ЄС

Понеділок, 23 червня 2014, 18:09

Іспанія могла б покрити близько половини газових поставок, здійснюваних нині Російською Федерацією до Європейського Союзу, у разі створення відповідної газової інфраструктури між країнами європейського об'єднання, про це заявив глава польського уряду Дональд Туск після сьогоднішніх переговорів з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм, передає УНІАН.

"Іспанія могла б спокійно, якби існувала відповідна мережа з'єднань у Європі, забезпечити поставки газу, які на 50% могли б покрити поставки з Росії. Це найкраще показує, наскільки великі резерви зараз є в Європі і наскільки мало потрібно де-факто зробити, щоб Європа значно підвищила енергетичну безпеку", - сказав Туск.

В свою чергу Глава уряду Іспанії Маряно Рахой підтвердив, що Іспанія справді має таку можливість.

Як зазначає іспанське видання АВС Іспанія володіє потужною інфраструктурою транспортування газу. Експерти пояснюють, що транспортування може відбуватись через два газопроводи та сім регазифікаційних морських термінали через які газ можна транспортувати морем до Франції, Нідерландів, Німеччини, Греції, Туреччини та Бельгії.

І з початком україно-російської газової кризи, на Піринеях жваво обговорюють можливість Іспанії забезпечити Європу газом.

Зокрема президент іспанської компанії Gas Natural Fenosa Сальвадор Габарро заявив, що криза в україно-російських стосунках дає можливість Іспанії стати головними газовими воротами. В уряді заявляють, що на даний момент газові термінали працюю тільки на 20% своєї можливості і якщо їх запустити на повну, тоді можна до 50% збільшити транспортування газу до Європи.

Також Іспанія всіляко добивається в ЄС запустити газопровід Midcat, який би мав збільшити прокачку газу з Алжиру через Каталонію і далі до Європи.

На думку іспанських експертів, реалізація газопроводу Midcat та збільшення поставок газу з Алжиру зможе забезпечити Європі безперешкодно отримувати газ і в такий спосіб зменшити на половину залежність від російського блакитного палива.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.