"Укртрансгаз" готовий надати європейським спостерігачам доступ для контролю своїх транзитних зобов'язань

Середа, 25 червня 2014, 18:22

ПАТ "Укратрансгаз" готовий надати офіційним європейським спостерігачам доступ до українських газовимірювальних станцій (ГВС) для проведення моніторингу зобов'язань щодо транзиту природного газу через територію України, повідомляє Інтерфакс.

Згідно з повідомленням прес-служби компанії, відповідну пропозицію компанія направила до Брюсселя і Відня, де розташовані офіси ENTSOG (європейська мережа операторів ГТС) і Енергетичного співтовариства.

"Таку практику єдиний оператор ГТС України застосовує не вперше. Перебування міжнародних спостерігачів укотре підтвердить прозорість виробничих процесів", - зазначається в повідомленні.

"Укртрансгаз" із метою загального бачення ситуації щодо транзиту газу через Україну також вважає за доцільне, направити спостерігачів на прикордонні ДВС, розташовані на території Російської Федерації та Білорусі.

У компанії також зазначають, що спільне використання комплексу підземних сховищ газу (ПСГ) України, які є одними з найбільших у світі, дасть змогу суттєво збільшити енергетичну безпеку Європи. У цьому зв'язку українська сторона пропонує європейським країнам спільне використання ПСГ, розташованих на Заході країни.

"Комплекс ПСГ може забезпечити високу маневреність потоків газу і створення необхідних оперативних і стратегічних резервів", - наводяться у повідомленні слова заступника головного інженера "Укртрансгазу" Олега Михалевича.

Він нагадав, що загальна місткість українських ПСГ становить 31 млрд куб. м, а необхідний обсяг зберігання для забезпечення потреб українських споживачів в останні роки становить близько 15 млрд куб. м.

Таким чином, існує реальна можливість зберігання в ПСГ України природного газу для європейських компаній в обсязі до 15 млрд куб. м, що значно зменшить залежність європейських споживачів від динаміки поточних поставок.

"Укртрансгаз" відкритий для співпраці у сфері підземного зберігання газу і готовий до укладання відповідних контрактів із європейськими партнерами", - наголосив О.Михалевич.

"Укртрансгаз", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", що експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

Транзит природного газу через українську ГТС у 2013 році становив 86,126 млрд куб. м, що на 2,2% більше, ніж у 2012 році. Зокрема транзит до країн Європи становив 83,74 млрд куб. м, Молдови - 2,386 млрд куб. м.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.