ЄС активізує спір у СОТ з Росією щодо заборони на імпорт свинини

Понеділок, 30 червня 2014, 15:44

Європейський Союз вирішив задіяти ще один рівень вирішення спорів в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) в суперечці з Росією, спричиненій забороною РФ на імпорт європейської свинини.

"ЄС вважає, що російські обмеження на імпорт не відповідають правилам СОТ, зокрема Угоди про застосування санітарних і фітосанітарних заходів та Генеральної угоди з тарифів і торгівлі", - цитує "Інтерфакс-Україна" повідомлення прес-служби Єврокомісії, поширене 30 червня.

Як відомо, 30 квітня і 1 травня 2014 року за запитом ЄС вже відбулися консультації між сторонами, але вони не призвели до скасування обмежень, які ЄС вважає необґрунтованими.

"Російські обмеження на імпорт європейської свинини чітко непропорційні, дискримінаційні і не базуються на наукових дослідженнях", - заявив з цього приводу комісар ЄС з питань торгівлі Карел Де Гухт.

"Російські обмеження на імпорт свинячого м'яса з ЄС вже зробили серйозний вплив на європейський ринок свинячого м'яса, зажадавши заходів кризової допомоги. За 5 місяців дії заборони, європейські виробники свинини втратили на експорті близько 580 млн. євро", - зазначив у свою чергу комісар ЄС з питань сільського господарства Дачіа Чіолош.

Передбачається, що орган СОТ з врегулювання спорів розгляне рішення про створення спеціальної групи з врегулювання спорів за запитом ЄС на засіданні 10 липня цього року. Остаточно рішення про створення такої групи може бути прийнята 22 липня.

Росія ввела заборону на імпорт свинини з ЄС в кінці січня цього року, внаслідок виявлених декількох випадків африканської свинячої лихоманки у диких кабанів у прикордонних районах Польщі та Литви.

ЄС вважає такі дії непропорційними, відзначаючи, що заборона стосується всіх регіонів ЄС, у тому числі тих, де таких випадків виявлено не було.

В 2013 році експорт свинини з ЄС у Росію досяг 1,4 млрд. євро, або чверті всього європейського експорту свинини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.