Європа все ще сподівається на вирішення ситуації в Україні - ЗМІ

Понеділок, 30 червня 2014, 20:45

Країни Європи не залишають оптимізму щодо якнайшвидшого вирішення ситуації в Україні, в тому числі конфлікту між Києвом і Москвою, проте не виключають і можливості нових економічних санкцій проти Росії, якщо найближчим часом не з'явиться ознак поліпшення ситуації, заявили сьогодні глави МЗС Італії, Люксембургу та Латвії на прес-конференції з нагоди головування Італії в ЄС в Римі, повідомляє РІА "Новости".

"Я вважаю, ми повинні залишатися оптимістами", - зазначив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн, вказавши, що розраховує на те, що четверо дуже досвідчених політиків - Меркель, Олланд, Порошенко і Путін - зуміють знайти вихід із ситуації. За його словами головним завданням на сьогоднішній момент є введення в дію "плану Порошенка".

Керівник зовнішньополітичного відомства Люксембурга також вважає важливим припинення нелегальних поставок зброї через російсько-український кордон.
Особливі надії міністр у цьому зв'язку висловив щодо нового раунду переговорів у форматі ЄС-Україна-Росія.

Зі свого боку, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс відзначив як дуже позитивний крок звільнення спостерігачів ОБСЄ. Однак у той же час він вказав на складну, на його думку, ситуацію на російсько-українському кордоні, де, за його словами, "триває контрабанда зброї, люди переходять кордон, щоб воювати на сході України".

"Якщо не буде помітного прогресу найближчим часом, то ЄС повинен подумати про те, щоб застосувати нові обмежувальні заходи в галузі економіки щодо Росії. Ніхто не хоче говорити з РФ мовою тиску, але якщо не буде прогресу, ми будемо змушені це зробити", - зазначив Рінкевічс.

Водночас міністр, як він висловився, "продовжує сподіватися" на мирне врегулювання конфлікту. "Зараз ми повинні багато чого зробити, як Євросоюз, щоб допомогти Україні в період політичного перехідного процесу і в ситуації в східній частині країни. Однак м'яч - на боці російських партнерів, і я сподіваюся, що позитивні кроки будуть також зроблені нашими колегами в Росії", - додав глава МЗС Латвії.

Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні погодилася з колегами. "Ясно, що зараз у нас немає конкретних елементів, на яких би встояв оптимізм, що надає сил нашій щоденній роботі. Однак ми всі втрьох сподіваємося, що в найближчі години нам буде надана така база для надії на позитивний результат... Єдиний шлях врегулювання ситуації - політичний... І я сподіваюся, що наша спільна кількамісячна робота з пошуку вирішення ситуації на всіх рівнях в найближчі години зможе піти вперед. Альтернативи немає", - підкреслила Могеріні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.