ЄБРР і фонд E5P нададуть Луганську 25 млн. євро на теплопостачання

Середа, 4 червня 2014, 09:07

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P) виділять Луганську 25 млн. євро на покращення системи централізованого теплопостачання, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У підписанні угоди про надання луганському міському комунальному підприємству "Теплокомуненерго" 25 млн. євро в Києві у вівторок взяли участь директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, менеджер фонду E5P Андерс  Лунд, мер Луганська Сергій Кравченко та заступник директора ЛМКП "Теплокомуненерго" Дмитро Хватов .

ЄБРР виділить кредит 20 млн. євро,  а E5P - 5 млн. євро у вигляді безвідсоткового гранту. Ці кошти будуть використані на підвищення енергоефективності, скорочення втрат енергоресурсів, зменшення споживання газу та електроенергії, а також на підвищення якості послуг централізованого теплопостачання.

За словами Аджунера, реалізація проекту, зокрема, дозволить щорічно економити близько 15 тис. МВт – год. електроенергії, 14,5 тис. куб. м води, а також знизить шкідливі викиди в навколишнє середовище. Термін окупності проекту оцінюється в 4,5 року, а щорічна економія фінансових коштів від реалізації проекту складе 4,5 млн. євро на рік.

З коштів кредиту буде профінансована установка 300 індивідуальних теплопунктів та виведення з експлуатації 15 застарілих котелень у підвалах будинків. Крім цього, проект включає заміну застарілих малих і середніх котлів новими газовими котлами, модернізацію 50 котелень, заміну близько 30 км труб тепломереж ізольованими трубами, а також установку системи моніторингу та диспетчерського управління.

За словами мера Луганська, переговори про фінансування проекту велися протягом 3,5 років. Термін виконання всіх необхідних заходів - три роки, але він вважає, що вони можуть бути реалізовані і протягом двох років. "Мені хочеться, щоб через два роки або навіть раніше ми приїхали в місто і вже відкривали об'єкти, які будуть профінансовані за рахунок цих грошей", - сказав Кравченко.

Мер Луганська також звернув увагу на необхідність самостійного залучення місцевою владою України подібного фінансування, оскільки очікування отримання коштів на модернізацію комунального господарства міст з держбюджету затягується на тривалі строки або взагалі не відбувається.

Він також висловив сподівання, що підписання подібної угоди, яка дозволить поліпшити якість життя мешканців Луганська, збільшить їх довіру до чинної влади.

Необхідну для підготовки та реалізації проекту технічну допомогу у формі консультаційних послуг надав уряд Швеції.

E5P - створений з ініціативи уряду Швеції мультидонорский фонд обсягом 90 млн. євро під управлінням ЄБРР, який призначений для сприяння інвестиціям в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи. Кошти з фонду E5P надаються додатково до кредитів на енергоефективність, які виділяються міжнародними фінансовими організаціями.

Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 квітня 2014 банк взяв на себе зобов'язання щодо надання 8,9 млрд. євро (12,2 млрд. дол.) в рамках 326 проектів в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: