У разі введення в 2015 році безвізового режиму на Україну чекає колапс паспортної системи

Середа, 4 червня 2014, 13:50
Переважна більшість українців не зможе подорожувати в країни ЄС без візи навіть у випадку завершення Плану дій щодо візової лібералізації. Про це заявив провідний експерт "Європи без бар'єрів" Олександр Сушко. Проблему, що призводить до цього, він описав під час круглого столу "Другий шанс для України - чи зможуть українці їздити до Європи без віз", який відбувся сьогодні в Києві.

Складність пов'язана із тим, що безвізовий режим у разі виконання Україною ПДВЛ розповсюджуватиметься виключно на власників біометричних паспортів. Цю вимогу Євросоюз висунув ще кілька років тому і дотримується неї досі.

"Сьогодні у нас в країні нуль біометричних паспортів, їх видача має початися лише з 1 січня 2015 року. Технологічна спроможність держави щодо видачі докуметів складає близько 1,5 млн бланків на рік. А для ефективної роботи безвізового режиму в Україні на руках у людей має бути близко 8 мільйонів таких документів. Це - 5 років роботи державної машини, - підрахував Сушко. - Спробуйте уявити, які будуть черги і який ажіотаж щодо отримання нового "безвізового" паспорта, якщо право на безвізові поїздки буде надано українцям вже наступного року".

Експерт запропонував представникам влади використати півроку, що лишилися, для закупівлі додаткового обладнання.

Водночас, в уряді не готові виконати рекомендації експертів. "Ми виходимо з тих обсягів фінансування, які є", -- заявив Сергій Дехтяренко, директор департаменту управління справами та регіонального розвитку Державної міграційної служби.

Більше того, з даних, наверених представником ДМС, виходить що реальна кількість видаих паспортів буде на порядок меншою за 1,5 млн, адже станом на 1 січня 2015 буде закуплено лише 30 робочих місць для зняття відбитків пальців у заявників.

"В Македонії була схожа ситуація. Коли ЄС схвалив безвізовий режим для цієї країни, з'ясувалося, що людям легше отримати візу в старий паспорт, аніж зробити собі новий, біометричний", -- прокоментував цю ситуацію Олександр Сушко.

Як відомо, українська влада обіцяє досягти безвізового режиму для поїздок громадян в країни ЄС вже на початку 2015 року. Експерти дещо скептичніші і кажуть про кінець 2015-початок 2016 року як про найшвидший термін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: