Європейські виробники сонячних панелей звинувачують китайців в порушенні угоди

Четвер, 5 червня 2014, 10:43

Європейські виробники сонячних панелей стверджують, що їхні китайські конкуренти встановили надто низьку ціну на свою продукцію, чим порушили відповідні угоди між Європейським Союзом і Китаєм щодо експорту сонячним панелей, повідомляє The Wall Street Journal. Цей крок може відновити спір, котрий минулого року мав всі шанси перерости в торгову війну.

Група європейських виробників, на чолі з німецькою компанією SolarWorld AGSWVK.XE 6,60 %, в ​​середу звернулися до Європейської комісії з заявою про те, що великі китайські фірми, такі як LDK Solar Ко LDKSY -7,35 % і JinkoSolar Holding Co. експортують свої панелі в Європу за цінами, нижчими мінімальних, передбачених минулорічною угодою.

Якщо Комісія підтвердить правомірність таких заяв, порушення буде підставою для анулювання угоди і накладення високих тарифів на китайських експортерів сонячних панелей.

Прес-секретар JinkoSolar в Німеччині заперечує, що компанія порушила угоди. LDK, в свою чергу, відмовилася коментувати звинувачення.

Угода з ЄС, котра була досягнута влітку минулого року, допомогла послабити напруженість у торговельних відносинах між ЄС і Китаєм. Після отримання скарг від європейської групи виробників, PROSUN ЄС, ЄС був готовий накласти тарифи на сонячні панелі китайського виробництва, щоб компенсувати передбачені державні субсидії, котрі дозволили китайським виробникам продавати панелі за надто низькими цінами.

Тарифи стали б жорстким ударом по китайським виробникам, оскільки призвели б до звуження їх доступу до найбільшого в світі ринку сонячних панелей.

Така загроза викликала різку реакцію з боку китайського уряду, який незабаром після цього підготував  наказ про накладення тарифів на полікремній і вина, експортовані з Європейського союзу. Китай також заявив, що він отримала скаргу стосовно нечесної торгівлі автомобілями класу люкс. Остання, в свою чергу, спричинила б розслідування, котре суттєво позначилося б на продажах німецьких автовиробників. Ця затяжна конфронтація, в поєднанні з лобістською кампанією Пекіну в столицях ЄС, спонукала більшість країн відкликати накладання тарифів та врегулювати питання шляхом переговорів.

Угода , яка вступила в силу в серпні, дозволяє близько 100 китайським компаніям експортувати сонячні панелі в ЄС без мита, при умові підтримання цін вище 56 європейських центів (76 центів США) за ват генерації сонячної панелі. З тих пір поріг цін було знижено до 53 європейських центів.

EU ProSun подали сотні сторінок документації на розгляд ЄС, стверджуючи, що було помічено безліч порушень. Серед них є підтвердження того, що JinkoSolar в квітні продавала сонячні панелі за 45 європейських центів  за ват, а  LDK - за 46 центів.

"Жоден китайський виробник не слідує встановленим мінімальним цінам на імпорт в ЄС", заявив президент EU ProSun Мілан Нітшке. "Китайські сонячні продукти за заниженими цінами продовжують наповнювати ринок ЄС, знищуючи європейську промисловість та робочі місця. Комісія повинна діяти швидко, щоб зупинити ці порушення і впровадити санкції."

Джон Кленсі , офіційний речник ЄС з питань торгової політики, повідомив, що в разі підтвердження звинувачень, порушення призведе до припинення дії угоди. "Заяви про можливі порушення завжди ретельно вивчаються і сприймаються дуже серйозно", сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.