ЄС погрожує вжити заходів проти ізраїльтян в Палестині

П'ятниця, 6 червня 2014, 11:26

ЄС пригрозив вжити заходів проти єврейських поселенців після того, як Ізраїль почав будівництво 1466 будинків на палестинській території.

Країни ЄС заявили в спільному комюніке в четвер, 5 червня, що такі дії "не допомагають встановленню миру" і закликали владу Ізраїлю "скасувати рішення".

Вони заявили, що якщо Ізраль не погодиться, вони змушені будуть "діяти відповідно" та "повністю і відповідно застосувати існуюче законодавство по відношенню до поселень".

Великобританія та Франція випустили схожі заяви, а  міністр закордонний справ Великобританії Вільям Гейґ зауважив, що він "шкодує" про рішення Ізраїлю.

Погроза ЄС "діяти відповідно" полягає у планах публікації інструкції для європейських представників роздрібно торгівлі по спеціальному маркуванню продукції поселенців. Вважається, що це спричинить бойкот ізраїльських товарів європейськими споживачами і погіршить імідж Ізраїлю в Європі.

"Той факт, що діяльність по розбудові поселень розпочалася після мирних переговорів у липні минулого року, сам по собі свідчить про те, що це політичне рішення", сказав посланець ЄС в Єрусалимі, Джон Гат-Раттер, повідомляє EUobserver.

"Цілком очевидно, що питання про маркування стане ще більш актуальним, якщо розширення поселень, що ми бачили за останній рік, продовжиться і в майбутньому", заявив посол ЄС в Тель-Авіві, Ларс Фоборг-Андерсен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.