ЄС обіцяє відправити звалища в минуле до 2030

П'ятниця, 6 червня 2014, 11:56

Європа перероблятиме 70% сміття і не матиме жодного звалища до 2030 р., якщо Європейська комісія затвердить закон, що зобов’яже країни-члени застосовувати методи утилізації сміття нового покоління.

ЄС уже підтвердив свою готовність почати переробляти 50% сміття і "майже повністю" закрити всі звалища до 2020 р.  Однак якщо Німеччина переробляє і компостує 65 % свого сміття, то Румунія – всього 1%.  Загалом, північні і західні країни-члени переробляють значно більше сміття, ніж їхні південно-східні сусіди.

Високопоставлений єврочиновник повідомив EurAciv, що якщо запропонований нормативний документ буде затверджений, всі країни ЄС вже незабаром матимуть такі ж показники як у теперішніх лідерів переробки.

"Якщо ви подивитеся на Австрію, наразі там переробляється  70%  сміття і майже немає звалищ, а ми хочемо, щоб в 2030 році так було у всіх державах-членах", сказав він.  

"Ми повинні використовувати досвід лідерів,  дивитися, як швидко вони змогли досягти свого рівня, і поставити таку ж мету перед собою, це цілком реально", додав він.

Пропозиція наразі проходить міжвідомчі консультації і вже отримала "зелене світло" від Європейської платформи ефективності ресурсів. Планується, що вона буде затверджена Європейською комісією 1 липня в рамках розгляду пакету документів по циркулярній економіці. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.