Європейському бізнесу можуть заборонити фінансування Росії – проект санкцій Європейської Ради

Середа, 16 липня 2014, 16:08

Європейська Рада проситиме Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) призупинити фінансування нових проектів у Росії, а Європейську комісію - переоцінити відносини з Росією та продовжити розширення обмежувальних заходів. Фінансування Росії призупинить і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Про це йдеться у проекті висновків Європейської Ради (засідання якої заплановане на сьогоднішній вечір), передає УНІАН з власних джерел.

"Європейська Рада просить ЄІБ призупинити фінансування нових проектів державного сектора в Російській Федерації. Крім того, держави-члени ЄС координуватимуть свої позиції в Європейському банку реконструкції та розвитку також з метою призупинити фінансування ЄБРР нових проектів у Російській Федерації", - сказано в проекті висновків.

Європейська Рада також планує поставити перед Радою ЄС (на рівні міністрів) завдання продовжити "розширення обмежувальних заходів з прицілом на юридичних осіб, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають чи погрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України".

Крім того, у проекті висновків пропонується, щоб Європейська Комісія по-новому оцінила діяльність двосторонньої співпраці Росія-ЄС з метою призупинення реалізації програм двостороннього та регіонального співробітництва. "Проте проекти, які стосуються виключно громадянського суспільства, будуть виключені", - зазначається в проекті.

Останній пункт проекту висновків присвячений Криму.

"Відповідно до політики невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя, Європейська Рада просить Європейську комісію та Європейську службу зовнішніх зв'язків подати пропозиції щодо додаткових заходів, зокрема обмеження інвестицій. Європейська Рада також очікує, що міжнародні фінансові інститути утримаються від фінансування будь-яких проектів, які прямо чи опосередковано визнають незаконне приєднання Криму і Севастополя (до Росії)", - зазначається в документі.

Як писала ЄвроПравда, сьогодні в Брюсселі відбудеться засідання Європейської Ради, на якому розглядатиметься питання про ситуацію в Україні.

Росія є найбільшим одержувачем проектного фінансування від ЄБРР - 1,8 млрд євро в 2013 році, тоді як загалом інвестиції ЄБРР у всьому світі становлять 9 млрд євро на рік. Кредити РФ від ЄІБ в 2013 році складали $1,4 млрд.

Акціонерами ЄІБ є 28 європейських держав, ЄБРР - 64 країни світу. США належить 10% ЄБРР, решті країн групи G7 - по 8,5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.