Україна попросила в США обладнання для відстеження російських літаків-винищувачів

Четвер, 24 липня 2014, 13:52

Минулого місяця Україна непомітно для світової спільноти попросила Сполучені Штати і НАТО надати чутливе обладнання для глушіння радарів, які російські зенітні системи використовують для блокування своїх ракет на літаках.

Про це повідомив The Daily Beast. 

Оскільки Сполучені Штати і НАТО минулого місяця публічно визнали той факт, що складні російські зенітно-ракетні комплекси пересуваються в районах АТО, Київ попросив надати техніку, яка може бути використана для боротьби з цією зброєю.

За словами екс-чиновника міністерства оборони США, котрий тісно співпрацював з українськими військовими і колишнім главою держави, Київ минулого місяця просив про відповідне устаткування.

Зенітні системи, боротьбу з якими планує розпочати українська влада, майже точно використовувалися для збиття малайзійського літака MH17. Американські чиновники вважають, що це обладнання терористам надала Росія.

Філіп Карбер, колишній стратегічний радник міністра оборони Каспера Вайнбергера, провів детальну оцінку військової потужності країни з початку кризи цього року. Карбер повернувся з українського фронту на початку цього місяця. Він розповів, що "в червні українці мені сказали, що один з їх п'яти найбільших пріоритетів – довести до відома США і НАТО необхідність надання допомоги в радіоелектронній боротьбі".

Така допомога вкрай важлива, оскільки західні технології можуть захистити українські літаки від російських систем ППО. Українські технології відстежування застарілі.

"У них є деякі можливості блокувати сигнали зараз, але це все не сумісно з російськими системами. Це означає, що росіяни точно знають, що вони можуть робити, а що ні, а тому вони можуть використовувати альтернативні частоти, щоб компенсувати блокування українськими військовими", - сказав Карбер.

Карбер та інші експерти заявили, що навіть якби Білий дім негайно погодився надіслати Києву спеціалізовані літаки чи наземні перешкоди і системи виявлення радарів, обладнання не прибуло би вчасно, аби захистити MH17.

Як повідомляється, в уряду США є надлишкова кількість потрібного обладнання, котре вони могли б вислати в Україну без втрат для власної обороноздатності. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: