Єврокомісія обіцяє відреагувати на заборону ввезення польських овочів і фруктів до РФ

Середа, 30 липня 2014, 15:56

У Єврокомісії взяли до відома оголошену Росією з 1 серпня заборону на постачання фруктів і овочів з Польщі, повідомив у середу на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Ісаак Валеро Ладрон.

Про це в середу повідомив Інтерфакс.

"Це було несподівано оголошено російською владою, без попереднього попередження", - сказав прес-секретар ЄК.

За його словами, Єврокомісія проаналізує оголошені Росією заходи та їхнє обґрунтування.

"Якщо це буде необхідно, ми за певний час відреагуємо", - зазначив Валеро Ладрон.

Як повідомлялося, Росія з 1 серпня цього року численні порушення у сфері сертифікації поставок і виявлення небезпечних шкідників рослин забороняє постачання деяких видів фруктів та овочів з Польщі. Обмеження, зокрема, стосується яблук, черешні, вишні, груш, айви, абрикос, персиків, слив, капусти.

За даними Россільгоспнагляду, 2013 року було виявлено 916 випадків порушення сертифікації при поставках цієї продукції в РФ. Після проведених у листопаді минулого року переговорів з польською службою з карантину і захисту рослин порушення продовжилися, було виявлено ще 513 порушень.

Крім того, з початку цього року виявлено 27 випадків зараження польської продукції західним каліфорнійським (квітковим) трипсом і східною плодожеркою.

Россільгоспнагляд інформував про ситуацію, що склалася, як держінспекцію захисту рослин та насінництва Польщі, так і генерального директора генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту споживачів Паолу Тесторі Коджі.

Більш того, ця проблема була обговорена 3 липня на переговорах російських і польських фахівців у Калінінграді.

Польща є одним із значних постачальників фруктів і овочів до РФ.

За даними Євразійської економічної комісії, 2013 року з Польщі в Митний союз було ввезено 968,5 тис. тонн яблук, груш і айви на $534,1 млн, відповідно на 16,8% і 18,3% більше порівняно з 2012 роком. Більша частина цієї продукції (80%) призначалася для Росії. У першому кварталі цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяг ввезення цих фруктів знизився на 17,3%, до 330 тис. тонн.

Великими статтями польського рослинного експорту до Митного союзу є також заморожені овочі і фрукти, капуста, помідори. Так, 2013 року Польща експортувала 103,8 тис. тонн заморожених овочів і 44,8 тис. тонн заморожених фруктів. Це відповідно на 25,4% і на 2,6% більше, ніж у 2012 році. Поставки капусти склали 86,9 тис. тонн (на 15,5% більше), помідорів - 65,8 тис. тонн (на 36,4% більше).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.