Німеччина впроваджує мінімальний розмір зарплати

П'ятниця, 4 липня 2014, 09:02

Німецький парламент у четвер, 3 липня, схвалив введення мінімальної заробітної плати в розмірі €8,50 на годину з 2015 року.

З 601 депутата 535 проголосували за закон, п'ять законодавців проголосували проти і 61 утримався.

Близько 3,7 млн робітників, за оцінками, виграють від підвищення заробітної плати, а це близько 9% робочої сили.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та її соратники минулого року були змушені погодитися на мінімальну заробітну плату, щоб мати можливість сформувати коаліційний уряд із соціал-демократами.

Німеччина протягом тривалого часу покладалася на переговори між профспілками і роботодавцями, де мінімальна заробітна плата формувалася відповідно до певного сектору - будівництва, сільського господарства, послуг та т.ін.

Профспілки розкритикували новий закон через включення занадто великої кількості лазівок і винятків, які будуть де-факто тримати зарплати в деяких секторах економіки нижче €8,50 на годину.

Крім того, короткострокові стажисти, тривало безробітні і люди у віці до 18 років також отримуватимуть менше.

"Ці виключення вдарили по найвразливіших на ринку праці. Мільйони людей, як і раніше, будуть піддаватися свавіллю і отримувати жебрацьку зарплатню", - сказав глава профспілки Ver.di Френк Бсірске.

Законопроект ще має бути схвалений верхньою палатою, Бундесратом, який підтримував введення мінімальної заробітної плати в минулому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: