Франція виступає проти домінування долара США в торгівлі

Понеділок, 7 липня 2014, 13:08

МІністр фінансів Франції Мішель Сапен виступає за те, щоб міжнародні фінансові трансакції відбувались також і в євровалюті, а не тільки в доларах США.

Запровадити євро як додаткову валюту в міжнародних фінансових розрахунках Сапен висловив після того, як уряд США оштрафував французький банк BNP Paribas (BNP) на $8.97 млрд за трансакції з країнами, на які США наклав фінансові санкції. Як наслідок, французький банк не може далі обслуговувати компанії в американській валюті.

На думку Сапена, включення євро в міжнародні трасакції надасть можливість отримати "глобальний баланс" на світових фінансових ринках, цитує міністра агенція Bloomberg.

"Це не є боротьба проти імперіалізму долара", - заявив Сапен в інтервю Bloomberg. "Ми продаємо наші літаки в доларах, але чи це і надалі необхідно? Я так не думаю", - наголосив міністр фінансів Франції, маючи на увазі, що ці ж розрахунки можна проводити також і в євро.

Ідею впровадження євро як другої валюти до долара обговорять 7 липня в Брюсселі міністри фінансів країн єврозони.

Сапена вже підтримали ряд французьких компанії. Зокрема, глава нафтової компанії Total SA Крістоф де Маржері 6 липня заявив, що він не бачить причин проти того, щоб провадити розрахунки за енергоносії також і в євро.

"Ніщо не стоїть на перепоні тому, щоб сплачувати за нафту в євро. Ціна за барель встановлена в доларах, але ми можемо домовитися, щоб ця ж ціна була доступна також в євро", - наголосив Крістоф де Маржері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.