Українська Гельсінська спілка подала позов до ЄСПЛ на Росію

Середа, 9 липня 2014, 08:51

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зі скаргою на викрадення і тортури заручників членами незаконних збройних формувань у Слов'янську і причетності до цього Росії.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті правозахисної організації у вівторок, 8 липня, ввечері, повідомляє Інтерфакс.

"Організація сподівається, що суд встановить причетність до викрадень військових РФ, уряд якої буде зобов'язаний виплатити потерпілим компенсацію", - зазначено у повідомленні.

Спілка зазначає, що аналогічні справи в 1990-х роках під час першої і другої чеченських кампаній розглядалися ЄСПЛ в терміновому порядку.

"В даному випадку складність полягала в тому, щоб довести зв'язок терористів з РФ і таким чином обгрунтувати відповідальність агентів РФ, а отже, і держави. Ми посилалися на те, що в розпорядженні терористів виявилося найновіше озброєння: ПЗРК вартістю $80 тис., танки Т-72, гармати, інша новітня бронетехніка", - заявив адвокат у цій справі Олег Веремієнко.

Разом з тим правозахисники відзначають, що Україна недостатньо активно займається звільненням заручників, які не є силовиками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.