Швейцарія планує виділити Житомиру техдопомогу майже на 190 млн грн - Мінрегіонбуд

Середа, 9 липня 2014, 12:47

Уряд Швейцарської конфедерації на конкурсній основі визначив Житомир як наступне з українських міст для впровадження проекту "Європейська енергетична відзнака" (European Energy Award, EEA) з поліпшення інфраструктури і системи енергоефективності.

Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіонбуд) з посиланням на директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні (Swiss Cooperation Office Ukraine) Гуїдо Бельтрані (Guido Beltrani), уряд Швейцарії в рамках впровадження EEA протягом 2014-2017 років планує вкласти в реалізацію заходів у Житомирі приблизно 14,5 млн швейцарських франків, або близько 190 млн грн.

"Проект (щодо впровадження енергоефективності у Житомирі - Ред.) включає три компоненти: запровадження EEA на муніципальному та національному рівнях, відновлення систем центрального опалення в обраних районах і громадських будівлях, а також розширення потенціалу "Житомиртеплокомуненерго", - цитує прес-служба виступ Бельтрані на інформаційному семінарі "Європейська енергетична відзнака: питання впровадження в Україні", що відбувся у вівторок у Києві.

Гуїдо Бельтрані нагадав, що в червні 2014 року між Німецьким агентством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, GIZ), яке працює над поліпшенням енергоменеджменту та енергомоніторингу в Житомирі, міськрадою та Швейцарським бюро співробітництва в Україні підписано меморандум про взаєморозуміння щодо координації дій в ході реалізації проектів з енергоефективності в Житомирі.

У свою чергу заступник голови Мінрегіонубуду Андрій Бєлоусов повідомив, що першим з міст України, яке у 2011 році приєдналося до ЕЕА і отримало фінансову підтримку швейцарського уряду (технічна допомога в розмірі 16,08 млн швейцарських франків, або 176,196 млн грн за курсом валют на листопад 2011 року - Ред.), а також інформаційну та технічну підтримку з боку міжнародних організацій і фахівців, була Вінниця, яка, згідно з очікуваннями, вже у 2015 році отримає срібну EEA.

"Використовуючи цей досвід, уряд Швейцарії обрав наступне місто для такого проекту - Житомир. Крім того, наші зарубіжні колеги планують надати підтримку для впровадження EEA на всеукраїнському рівні", - додав Бєлоусов.

Європейська енергетична відзнака заснована Швейцарією в 1988 році.

EEA на сьогодні є одним з міжнародних інструментів підтримки міст, енергетична політика яких спрямована на раціональне використання енергоресурсів та збільшення частки відновлюваних джерел енергії в їх енергетичному балансі.

Станом на початок липня 2014 року учасниками проекту EEA є понад 1,2 тис. міст в 12 країнах світу, з яких більше 0,6 тис. міст отримали EEA.

Офіційний курс НБУ - 11,7123 грн/$.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.