Греція відкидає залучення третього пакету допомоги "трійки"

Вівторок, 8 липня 2014, 10:28

Греція відкидає можливість залучення третього пакету допомоги "трійки" кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд), до якого, на думку ЄС, країні в будь-якому разі доведеться вдатися, повідомляє Інтерфакс.

Залучення нового пакету кредитів після завершення чинної програми допомоги вимагає від Греції виконання чергової серії жорстких умов, на які держава не хоче йти, заявило джерело агенції в ЄС за підсумками зустрічі міністрів фінансів єврозони, яка відбулася в понеділок.

Між тим, за словами джерела, у ЄС впевнені, що Греція потребує додаткової допомоги, оскільки їй знову загрожує бюджетний дефіцит при тому, що країна не може повною мірою розраховувати на підтримку фінансових ринків. Крім того, Греція відійшла від погодженого з кредиторами плану реалізації заходів з реструктуризації економіки, відзначило джерело.

Глава ЄЦБ Маріо Драгі раніше попередив міністра фінансів Греції Гікаса Хардувеліса, що державі не варто вважати проведення реформ завершеним.

Реалізація Грецією узгоджених з кредиторами реформ спричинить списання частини грецького боргу європейськими країнами, однак, якщо поставлені цілі не будуть досягнуті, кредитори не полегшуватимуть борг країни.

"Трійка" прагне, аби Греція сфокусувалася на реструктуризації економіки, а не покладалася на фінансові ринки, відзначило джерело в ЄС.

Однак країна, якій 2015 року загрожує дефіцит бюджету в розмірі 12 млрд євро, має намір використовувати знову вільний доступ до фінансових ринків для покриття бюджетного дефіциту. Минулого тижня уряд Греції оголосив про намір розмістити трирічні облігації на суму до 3 млрд євро.

У понеділок "трійка" схвалила перерахування Греції чергового траншу кредитів - у розмірі 1 млрд євро в рамках другого пакету допомоги.

Ця програма наближається до завершення, і "трійці" стає все важче підштовхнути уряд Греції до непопулярних реформ, відзначило джерело в ЄС.

Греції необхідно досягти швидкого прогресу в проведенні обіцяних реформ, щоб отримати останній транш - 1 млрд євро з другого пакету допомоги, заявив міністр фінансів Нідерландів і голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум.

За його словами, Греція обіцяла виконати заявлені цілі до початку серпня.

Інспектори "трійки" у вересні цього року почнуть останню оцінку ситуації в країні перед планованим завершенням терміну дії програми допомоги в кінці 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: