Санкції проти Росії можуть знизити видобуток нафти в Сибіру - Fitch

П'ятниця, 1 серпня 2014, 12:21

Економічні санкції США та Європейського Союзу на експорт до Росії технологій для нафтогазової галузі можуть ускладнити підтримку рівня видобутку на зрілих родовищах у Західному Сибіру, що вичерпуються, йдеться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Fitch.

Про це передає УНІАН.

"Ми вважаємо, що нові санкції та потенціал подальших заходів знизять готовність західних компаній брати участь у нових проектах", - наголошується в повідомленні агентства Fitch.

Аналітики Fitch відзначають, що в середньостроковій перспективі такі заходи також, ймовірно, призведуть до відкладення низки масштабніших російських проектів, зокрема на арктичному шельфі.

"Якщо санкції збережуться впродовж дуже тривалого часу, це може негативно позначитися навіть на економічній доцільності цих проектів, якщо Росія не зможе знайти альтернативні джерела технологій або розробити власні", - говориться в повідомленні агентства.

Разом з тим наголошується, що вплив санкцій значною мірою залежатиме від їхніх конкретних формулювань і застосування.

Заява ЄС від 29 липня стосується експорту нафтогазового обладнання до Росії, для якого тепер буде вимагатися попереднє схвалення. В поставках буде відмовлено, якщо продукція призначена для глибоководного буріння, видобутку на арктичному шельфі або видобутку сланцевої нафти.

США ввели аналогічні санкції. "Вплив таких кроків на зрілі родовища в Західному Сибіру, як наслідок, залежатиме від того, чи підпадуть вони під визначення "сланцевої нафти" і скільки часу витрачатиметься на процес одержання дозволів на постачання обладнання", - зазначає Fitch.

Таким чином, як заначають в агенстві, санкції, через які російським компаніям буде складніше одержати доступ до останніх технологій, можуть негативно позначитися на їх здатності успішно розробляти важкодобувані запаси, фактично зменшуючи економічно рентабельний термін розробки зрілих родовищ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.