В ЄС радять вирішувати гуманітарну проблему сходу України за участю міжнародних організацій

Понеділок, 11 серпня 2014, 14:24

Євросоюз виступає за вирішення гуманітарної проблеми сходу України під егідою ООН і за участю міжнародних організацій, заявив у понеділок в Брюсселі представник ЄС.

Про це передає Інтерфакс.

"Має бути надано гуманітарний коридор для тих, хто бажає покинути зону конфлікту, і гуманітарну допомогу тим, хто її потребує", - сказало джерело в понеділок журналістам.

"У ситуації з Україною ми знаходимося на перехресті шляхів: або міжнародне співтовариство разом з Україною та Росією доб'ється деескалації ситуації, щоб у підсумку прийти до політичного процесу з метою відповісти на термінові існуючі проблеми, або ситуація погіршиться", - зазначило джерело.

На думку представника ЄС, існують обидві можливості. Він нагадав, що ряд міжнародних лідерів обговорювали в останні дні українську ситуацію з президентами Володимиром Путіним та Петром Порошенком, а глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу розмовлятиме по телефону з українським президентом.

Відповідаючи на запитання, співрозмовник ЗМІ зазначив, що Баррозу говоритиме з Порошенком про припинення вогню в зоні конфлікту. Разом з тим він сказав, що Євросоюз не може давати вказівок українській владі, як їм слід контролювати ситуацію на своїй території.

Він назвав складною ситуацію в Донецьку, куди неможливо доставити гуманітарну допомогу. При цьому, за словами європейського чиновника, тривають поставки зброї і підкріплення з боку Росії.

"ЄС засуджує дії озброєних груп, які воюють проти української армії, а також концентрацію російських військ на українському кордоні. В ЄС від Росії очікують впливу на ополченців і прояву політичної волі для припинення такої ситуації", - сказав джерело.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.