"Нафтогаз" підтверджує можливість заборони транзиту газу в ЄС, але не для всіх

Понеділок, 11 серпня 2014, 13:43

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" прокоментувала можливе ухвалення закону "Про санкції", що був направлений Кабміном до парламенту, та підтвердила, що одним із можливих заходів є заборона на транзит ресурсів, в тому числі на транзит газу територією країни.

Про це йдеться у заяві компанії, що є в розпорядженні "Європейської правди".

"Закон створює правове підґрунтя для введення обмежень щодо… надання послуг з транспортування ресурсів. Таке обмеження може бути введене (рішенням) РНБО… Ухвалення даного закону не означатиме автоматичного введення обмежувальних заходів", - наголошує компанія.

Київ розробляє схему дій на випадок, якщо такі санкції будуть ухвалені. В цьому разі "Нафтогаз" та інші компанії, що долучені до транзиту газу, мають намір обійти санкції українського уряду, залучивши інших юридичних осіб.

"Введення санкцій може обмежити або унеможливити подальше надання газотранспортних послуг певним контрагентам з боку НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укртрансгаз". В такому разі послуги з транспортування природного газу територією України до країн ЄС, Туреччини та Молдови можуть надаватися контрагентам, які не підпадають під дію санкцій. Для цього їм необхідно укласти відповідні прямі угоди з оператором української газотранспортної системи", - йдеться у заяві.

Необхідно додати, що юридична схема, запропонована "Нафтогазом", є складною для реалізації на практиці. Зміна контрагента потребуватиме згоди російської сторони, а також, по суті, потребуватиме заміни "газових договорів" між Україною та РФ на іншу договірну базу.

Це означає, що швидко домовитися про відновлення транзиту у разі його припинення буде неможливо.

Нагадаємо, законопроект про механізм впровадження Україною санкцій проти РФ був схвалений урядом 7 серпня. Наявність у документі норми, що дає змогу припинити транзит газу в ЄС, вже стала причиною жорсткої реакції окремих європейських дипломатів та критичних статей в європейських медіа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.