ЄС виділить 2,5 млн євро на гуманітарну допомогу Україні

Понеділок, 11 серпня 2014, 16:42

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Жозе Мануелом Баррозу.

Про це повідомляє офіційний сайт президента України.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі, а також ініціативу президента України щодо здійснення міжнародної гуманітарної місії для Луганська під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Петро Порошенко заявив про готовність до багатостороннього міжнародного обговорення врегулювання ситуації на Донбасі в Нормандському або Женевському форматі. Глава держави висловив побажання, щоб "українське питання" було внесено до порядку денного та отримало належну увагу під час наступного засідання Європейської ради 30 серпня цього року.

В свою чергу Жозе Мануел Баррозу підтримав ініціативу президента України щодо гуманітарної місії та чітку позицію України, що вона має бути здійснена відповідно до міжнародного права. Він також повідомив, що Європейський Союз готовий виділити 2,5 млн євро на гуманітарну допомогу для України. При цьому він закликав до створення спеціального координаційного механізму для надання гуманітарної допомоги та переміщення переселенців.

Президент України запевнив президента Європейської комісії у відданості наміру втілити мирний план на принципах: двостороннє припинення вогню, моніторинг ОБСЄ, звільнення заручників, контроль за українсько-російським кордоном для припинення надходження бойовиків і озброєння та політичний діалог без жодних додаткових умов.

Порошенко та Баррозу також обговорили графік імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Крім того, вони приділили увагу питанню енергетичного співробітництва та відновлення переговорів щодо газу в тристоронньому форматі ЄС-Україна-Росія.

Петро Порошенко запросив Жозе Мануела Баррозу відвідати з візитом Київ. Президент Європейської комісії подякував за запрошення та повідомив, що він розглядає можливість відвідати Київ для участі в міжнародній конференції "Ялтинська європейська стратегія" на початку вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.