Україна скасовує спецмита на білоруські товари

Понеділок, 18 серпня 2014, 14:02

Україна з 19 серпня скасовує спеціальні мита на ввезення деяких груп білоруських товарів, а Білорусь скасовує ліцензування імпорту низки українських товарів.

Про це повідомив посол Республіки Білорусь Валентин Величко на прес-конференції в Києві в понеділок 18 серпня, передає Інтерфакс.

Як нагадав посол, у квітні-травні 2014 року Білорусь для впорядкування окремих сегментів внутрішнього ринку ввела вимоги з ліцензування імпорту деяких товарів, зокрема пива, макаронних і кондитерських виробів, цементу, скла.

"Адекватно цьому Україна вела мита на наші чутливі товари, такі, як холодильники, шини, добрива, молочну продукцію понад 55%, що стало непрохідним", - пояснив Величко.

При цьому він зазначив: "Проведено ряд консультацій. В даний час всі ці моменти скасовані як на рівні Кабінету міністрів, так і на рівні білоруського уряду. І з завтрашнього дня, тобто з 19 серпня, всі митниці мають установки, циркуляри, про те, що все повертається до зони вільної торгівлі".

Як наголошується в прес-релізі, який роздало журналістам білоруське посольство, 24 липня Рада міністрів Республіки Білорусь прийняла постанову, що створює умови для синхронного усунення взаємних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Згідно з документом, вимоги з ліцензування пива, кондитерських і макаронних виробів, цементу, скла не поширюються на експорт до Білорусі товарів із держав-учасників договору про зону вільної торгівлі СНД від 18 жовтня 2011 року, якщо вони не застосовують до білоруських товарів не передбачених договором обмежувальних заходів.

"Таким чином, білоруська сторона чітко позначила, що тільки-но дія українських санкцій припиниться, ліцензування імпорту в Білорусь щодо українських підприємств застосовуватися не буде", - зазначено в прес-релізі.

При цьому в документі йдеться, що "Республіка Білорусь офіційно по дипломатичних каналах повідомила Мінстерство закордонних справ і Мінекономрозвитку і торгівлі України, що з 19 серпня поточного року ліцензування щодо українських підприємств, які поставляють на білоруський ринок макаронні та кондитерські вироби, пиво, цемент і склотару, застосовуватися не буде".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: