МЗС досі сподівається, що Франція не продасть Росії "Містралі"

Вівторок, 19 серпня 2014, 17:48

Керівник департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс вважає, що продаж Росії кораблів типу "Містраль" може мати далекосяжні негативні наслідки для безпеки і стабільності в Європі

Про це Перебийніс, якого цитує Інтерфакс-Україна, заявив у вівторок на брифінгу в Києві.

"Як свідчать події, пов'язані з російською окупацією Криму, а також російсько-грузинським конфліктом 2008 року, навіть короткочасне посилення російської збройної присутності в басейні Чорного моря може поставити всі країни регіону у вкрай вразливе становище перед можливими актами збройної агресії з боку Російської Федерації", - наголошує представник МЗС

Він нагадав, що під час окупації Криму російське військове угруповання було посилено особовим складом, який туди перекинули наприкінці лютого 2014 року на великих десантних кораблях Балтійського флоту "Мінськ" і "Калінінград".

Також у серпні 2008 року до складу угруповання Чорноморського флоту РФ, яке вело бойові дії проти Грузії, увійшли десантні кораблі "Ямал" і Саратов".

"Було б украй недалекоглядно в сучасних умовах ігнорувати ці уроки… "Містраль" кардинальним чином змінить баланс сил у Чорноморському басейні ", - сказав Перебийніс.

Він висловив сподівання, що Франція дослухається до аргументу України та інших держав і не допустить поставки Росії кораблів класу "Містраль".

Як повідомлялося, постачання РФ побудованих Францією для російських ВМФ у рамках укладеної в 2011 році міжурядової угоди двох вертольотоносців "Містраль" заплановане на 2014 рік. Згідно з домовленостями, ще два кораблі мають бути побудовані на верфях у Росії. За неофіційними даними, вартість одного корабля становить близько 600 млн євро.

Франція неодноразово заявляла про намір виконати контракт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.