Засуха в Іспанії загрожує світу дефіцитом оливкової олії

Четвер, 21 серпня 2014, 13:21

Іспанія, яка займає перше місце в світі за обсягами виробництва оливкової олії, в цьому році зіткнулася з посухою, яка може призвести до скорочення врожаю оливок в деяких регіонах на 40% порівняно з 2013 роком.

Про це пише Інтерфакс.

Найбільш згубний вплив справила посушлива погода в Андалусії - головною оливковою провінції Іспанії - в травні і червні, коли оливкові дерева цвітуть і споживають пікову кількість вологи.

"Засуха в Іспанії і її вплив на ринок оливок можуть виявитися вельми суттєвими. Якщо вона негативно вплине на іспанський урожай, споживчі ціни, швидше за все, зростуть у 2014 році", - заявив керівник напрямку фасованих продуктів харчування в Euromonitor International Ламін Лаусния.

У 2012 році несприятливі погодні умови призвели до втрати 80% врожаю оливок в Іспанії, в результаті чого закупівельні ціни на них підскочили на 30%, а оливкове масло в кінці 2012 року подорожчало на 13% в Іспанії та на 8% у США.

В даний час побоювання дефіциту підтримують ціни на оливкову олію на біржі Mercado de Futuros del Aceite de Oliva в іспанському місті Хаен у самого високого рівня з червня 2013 року - 2,39 тис. євро за тонну.

Поки до кінця незрозуміло, як саме іспанська посуха вплине на ціни на оливкову олію за межами країни.

Але аналітична фірма Mintel очікує подорожчання у Великобританії та США на 3-5% до початку наступного року, якщо ситуація не погіршиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.