Іспанія бореться з власниками грошей в офшорах

Вівторок, 5 серпня 2014, 13:55

Влада Іспанії посилила заходи щодо виявлення та покарання осіб і компаній, які зберігають свої капітали в офшорних зонах, щоб не платити з них податки.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на Deutsche Welle.

В офшорних зонах по всьому світу знаходиться близько 550 млрд євро, що належать громадянам Іспанії. Про це свідчать дані незалежної міжнародної групи експертів Tax Justice Network. А професійне об'єднання працівників іспанської податкової служби Gestha зазначає, що держава з цієї причини щорічно недоотримує у вигляді податків 88 млрд євро.

І, нарешті, мадридський Фонд досліджень у галузі політекономії стверджує, що податки з офшорних капіталів цілком дозволили б Іспанії впоратися з бюджетним дефіцитом, який склав минулого року 6,62% ВВП.

За словами професора економіки Мадридського університету Едуардо Ріоса, до послуг офшорних зон вдаються, як правило, великі компанії і заможні фізичні особи. Він зазначив, що "захоплення офшорами" з'явилося в останні п'ять років, коли держава стала підвищувати податки, щоб впоратися з бюджетним дефіцитом.

Крім того, уряд Іспанії, поступово налагоджує контакти з офшорами "для отримання інформації про співвітчизників, що зберігають там свої капітали".

Так, нещодавно були підписані відповідні угоди з островами Джерсі, Гернсі і Мен. До цього Іспанія домовилася з іншими офшорними зонами: Катаром, Кіпром, Монако, Макао, Андоррою, Мальтою, Ямайкою тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.