Колишній прем'єр Латвії може очолити Європейську раду - ЗМІ

Четвер, 28 серпня 2014, 08:55

Колишньому прем'єр-міністру Латвії Валдісу Домбровскісу вдалося домовитися з прем'єр-міністром Іспанії щодо підтримки його кандидатури на посаду голови Європейської ради.

Про це пише Delfi.lt.

Раніше Маріано Рахой говорив, що він накладе вето на його кандидатуру.

Справа в тому, що минулої осені Домбровскіс, ще будучи прем'єром, виступив з невдалим заявою на підтримку незалежності Каталонії. З цієї причини як компромісний варіант у кулуарах в якості наступника Германа ван Ромпея розглядався колишній прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп. Але менш ніж за два місяці ситуація змінилася, пише видання.

 Наскільки відомо газеті Eesti Päevaleht, Домбровскісу і Рахою вдалося домовитися.

Іспанський уряд письмово підтвердив, що не буде виступати проти колишнього прем'єра Латвії як потенційного голови Європейської ради.

Те, що індульгенція Іспанії знову підняла акції Домбровскіса, можна було побачити минулого тижня, коли канцлер Німеччини Ангела Меркель під час свого візиту до Риги спеціально з ним зустрілася. Меркель не зустрічається з європарламентарями іншої країни-союзника без поважної причини, пише видання.

Канцлер Німеччини знає, що їй потрібно знайти на пост голови Євроради людину, яка пом'якшила би протидію тому, щоб місце Високого представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики зайняла італійка Могеріні.

Справа в тому, що тиск Італії в цьому питанні став ще сильнішим. Економіка країни влітку знову пішла в мінус, і прем'єр-міністру Маттео Ренці не вдалося швидко продавити обіцяні радикальні реформи. З цієї причини він повинен продемонструвати, що принаймні його слово щось означає в Європі, пише видання.

В якості противаги можна запропонувати на місце голови Європейської ради Домбровскіса. Як консерватор він підходить керівникам ЄС набагато більше, ніж Ансіп, що відноситься до крила лібералів, які набагато менш впливові в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: