Експерти: Європейські авіакомпанії літатимуть в Азію через Північний полюс

Середа, 6 серпня 2014, 16:00

Введення заборони на транссибірські польоти з боку Росії у відповідь на санкції ЄС змусить європейські компанії літати в Азію через Північний полюс, що призведе до збільшення тривалості польоту на 3-4 години, а також змусить їх робити додаткову посадку. 

У зв'язку з цим вартість авіаквитка може зрости на 50-70%, попередив сьогодні представник Бельгійської асоціації пілотів Франсіс Уіттенхове.

Про це пише ІТАР-ТАСС.

"Сьогодні політ (з Брюсселя) до Токіо триває 12 годин. Якщо доведеться летіти через полюс, то йдеться про 16-17 годин, залежно від метеорологічних умов. Більш того, на такому маршруті, безумовно, потрібна додаткова посадку для дозаправки. 

Зайва посадка і зліт - це додаткова витрата пального і нові витрати на податки та послуги служб аеропортів", - підкреслив він.

"Коли в роки Радянського Союзу я був пілотом "Сабени" (зараз авіакомпанія "Brussels Airlines" – Ред.) ми літали над Гренландією з посадкою в Анкориджі на Алясці", - зазначив колишній льотчик.

За його оцінкою, існує і альтернативний південний маршрут над Перською затокою, однак у цьому випадку європейським громадянам доведеться летіти над такими країнами, як Сирія, Ірак, Іран, Афганістан. І тут ідеться не стільки про нестабільну ситуацію у сфері безпеки і наявність потенційно більшого ризику для літаків, скільки по те, що в разі позаштатної ситуації на борту, наприклад в афганському повітряному просторі, у лайнера виникнуть серйозні проблеми з пошуком аеровузла для вимушеної посадки.

Втім, європейські експерти зазначають, що заборона транссибірських перельотів позбавить "Аерофлот" плати за них, яка становить від $180 млн до 300 млн в рік. Це стане важким фінансовим ударом по цій компанії, тому вони сподіваються, що Росія не піде на цей крок.

Нагадаємо, в уряді Російської Федерації вивчають можливість закрити транзитний транссибірський коридор для використання європейськими авіаційними гігантами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.