Київ очiкує рiшення Стокгольмського арбiтражу щодо газового спору з РФ до кiнця року - глава Мiн’юсту

Четвер, 7 серпня 2014, 09:37

Київ очiкує промiжного рiшення Стокгольмського арбiтражу щодо газових контрактiв до кiнця поточного року, що дасть змогу Українi отримувати росiйський газ за "промiжною" цiною.

Про це повiдомив мiнiстр юстицiї України Павло Петренко, передає Інтерфакс.

В ефiрi телеканалу "Україна" в середу ввечерi вiн зазначив, що українська сторона вимагає встановити справедливу цiну на газ i компенсувати переплату в розмiрi $6 млрд.

"Справу розглядають в арбiтражi загалом упродовж 1-2 рокiв, але ми маємо хорошу перспективу отримати промiжне рiшення до кiнця року, яке визначило би зобов'язання РФ постачати на територiю України газ за певною промiжною цiною", - заявив мiнiстр.

Петренко нагадав, що український позов було об'єднано з позовом росiйського "Газпрому".

"Справдi, це об'єднання прискорить процедурний розгляд цiєї справи", - зазначив Петренко.

НАК "Нафтогаз України" 16 червня 2014 року подав позов до Арбiтражного iнституту при Торговiй палатi Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої та ринкової цiни на газ, який "Газпром" постачає до України.

У позовi також мiститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який росiйський монополiст постачав "Нафтогазу" з 2010 року. За оцiнками компанiї, така переплата становить $6 млрд.

Того ж дня "Газпром" звернувся до арбiтражу з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованостi в розмiрi $4,5 млрд за наданий, але не сплачений газ.

Нагадаємо, що взаємнi позови "Нафтогазу" i "Газпрому" у Стокгольмському арбiтражi об'єднанi в одне провадження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.