КАБМІН СХВАЛИВ ЗАКОНОПРОЕКТ ІЗ САНКЦІЯМИ ПРОТИ РОСІЇ

додано деталі
П'ятниця, 8 серпня 2014, 14:20

Кабмін на закритому засіданні схвалив законопроект, яким впроваджуються санкції щодо Російської Федерації.

Про це оголосив прем'єр Арсеній Яценюк 8 серпня на брифінгу в будинку уряду.

Вже у вівторок 12 серпня має бути ухвалений відповідний закон, після чого конкретні санкції будуть введені в дію рішенням РНБО.

Санкції розповсюдяться на 172 фізичні особи та 65 юридичних осіб, переважно заснованих російськими громадянами та організаціями.

Також передбачається право РНБО ввести 26 видів санкцій, що включають конфіскацію майна та обмеження у двосторонній торгівлі.

Зокрема, як зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Україна може застосувати такі санкції, як заморожування активів, заборона діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, заборона участі в приватизації, користування ліцензіями, повна чи часткова заборона транзиту всіх видів ресурсів, а також спеціальні економічні заходи – процедури ліцензування і квотування, проведення спеціальних видів перевірки фінансових операцій, зупинка фінансових операцій, заборона на в'їзд і переміщення.

Окрім того, передбачається подання закону щодо запровадження кримінально-правових санкцій, відзначив Яценюк.

Він дасть можливість українським судам виносити рішення щодо осіб, які знаходяться в міжнародному розшуку та скоїли такі види злочинів: терористична діяльність, злочини проти основ національної безпеки і оборони, масові вбивства і військові злочини.

Прем'єр повідомив, що серед осіб, які будуть переслідуватися за новою процедурою - екс-президент Віктор Янукович.

"Після прийняття акту українські суди зможуть винести вироки щодо тих осіб, які не можуть бути доставлені до судової зали", - сказав Яценюк.

Так, вводитимуться санкції щодо конфіскації їхнього майна. Організатори та замовники також підпадатимуть під конфіскацію.

"Україна знаходитиме майно банків, фінансових компаній і особисте майно тих людей, що підтримували анексію Криму і сьогодні підтримують російських терористів, по всьому світу", - наголосив прем’єр.

Яценюк зазначив, що серед санкцій є як ті, що будуть болючими для росіян та російського бізнесу, так і ті, що не завдадуть особливої шкоди РФ.

"Я свідомий того, що заборона в’їзду, наприклад – не найсильніший інструмент впливу. (Але крім того) ми готові зупинити дію кількох ліценцій, які були надані російським компаніям. Ми готові запровадити спеціальну процедуру моніторингу щодо російських фінансових інституцій", - заявив прем'єр.

Яценюк визнав, що санкції, введені Україною проти РФ, будуть болючими і для української економіки. "Ми готові на цей крок", - підкреслив він.

Пізніше було оприлюднено законопроект, що дає Радбезу право вводити санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.