Оприлюднено текст законопроекту, що вводитиме санкції проти РФ

П'ятниця, 8 серпня 2014, 15:46

Представники Кабінету міністрів продемонстрували журналістам текст проекту закону "Про санкції", який був ухвалений на закритому засіданні уряду в п’ятницю 8 серпня.

Фотокопії документа опублікувало видання Delo.ua.

Текст закону не передбачає спрямованості проти Росії – він може бути застосований до громадян та юридичних осіб з будь-якої країни.

Однією з підстав для введення санкцій, як передбачено у документі, можуть бути "рішення та регламенти Європейського Союзу". Вочевидь, таким чином був передбачений шлях приєднання України до вже ухвалених та майбутніх санкційних рішень Ради ЄС.

Окрім цього, санкції можуть бути введені через "дії… які створюють реальні чи потенційні загрози національним інтересам, нацбезпеці, суверенітету, територіальній цілісності України" та через низку інших причин.

Настільки розмите формулювання дозволяє українській владі ввести санкції проти будь-якої фізичної або юридичної особи, при цьому держава не має надавати юридичне обґрунтування обмежень, що вводяться.

Наводимо фотокопії сторінок законопроекту:

 
 
 
 

Вже у вівторок 12 серпня має бути ухвалений відповідний закон, після чого конкретні санкції будуть введені в дію рішенням РНБО.

Санкції розповсюдяться на 172 фізичні особи та 65 юридичних осіб, переважно заснованих російськими громадянами та організаціями.

Зокрема, Україна може застосувати такі санкції, як заморожування активів, заборона діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, заборона участі в приватизації, користування ліцензіями, повна чи часткова заборона транзиту всіх видів ресурсів, а також спеціальні економічні заходи – процедури ліцензування і квотування, проведення спеціальних видів перевірки фінансових операцій, зупинка фінансових операцій, заборона на в'їзд і переміщення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: