Країни Балтії підраховують збитки від російських санкцій

П'ятниця, 8 серпня 2014, 12:54

Країни Балтії по-різному оцінюють вплив російських санкцій на національні економіки.

За прогнозами Мінекономіки Литви, санкції можуть призвести до невеликого зниження темпів економічного зростання в країні. Влада Естонії вважає те, що трапилося серйозним викликом для місцевих підприємств. Латвія оцінює вплив російського ембарго на свою економіку як незначний.

Про це пише Інтерфакс.

Російські санкції можуть призвести до зниження темпів зростання ВВП Литви на 0,2 процентних пунктів в рік, прогнозує міністр економіки країни Евалдас Густас. ВВП Литви в 2013 році виріс на 3,4%, прогноз зростання ВВП на 2014 рік - 3,3-3,5%.

"У світлі російських санкцій ми можемо констатувати, що вплив не буде особливо сильним, за нашими підрахунками, якщо цей процес затягнеться надовго, то через ембарго на продукти харчування, зростання ВВП може сповільнитися на 0,2", - сказав Э.Густас журналістам у п'ятницю після зустрічі з президентом Далею Грибаускайте.

За його словами, Литві не слід розраховувати на великі компенсації від Єврокомісії у зв'язку з російським ембарго.

Як зазначає він, виробники країни  переорієнтовуються на інші ринки. Таким чином закриття російського ринку не повинно сильно на них позначитися.

"Якщо подивитися на тенденції експорту за п'ять місяців цього року, вони показують, що бізнес засвоїв деякі уроки. За п'ять місяців у порівнянні з минулим роком експорт продуктів тваринного походження в Росію зменшився на 11,2%, експорт готових продуктів харчування - на 11,3%. Отже, бізнес орієнтується, шукає нові ринки в цій ситуації", - зазначив міністр.

Уряд Естонії більш стурбований впливом відмови Росії від поставок продовольства з країн Євросоюзу на естонських виробників.

"Яким чином вони (заходи Москви - ІФ) позначаться, поки ще рано говорити. Так, за окремими торговельними групами в нас дані різні, але найбільше йде з Естонії до Росії молочної продукції - близько 24% від всього експорту молочних виробів. Крім того, в Росію йде 5,5% експортованих м'ясних продуктів, близько 9% овочів", - сказав прем'єр-міністр Естонії Таави Рийвас журналістам.

Водночас, на думку латвійського прем'єра Лаймдота Страуюма,  країни ЄС повинні зайняти консолідовану позицію в питанні компенсацій і допомоги, які будуть потрібні у зв'язку з встановленим Росією ембарго.

"Якщо говорити про нашу економіку - це близько 0,7% загального експорту. Це не матиме істотного впливу на наше господарство в цілому, однак треба рахуватися з тим, що є галузі, яких це стосуватиметься більше. Найбільш суттєво це торкнеться молочної галузі ", - сказала прем'єр.

Нагадаємо, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.