У МЗС Росії закликали до захисту прав російськомовного населення країн Балтії

Понеділок, 15 вересня 2014, 14:31

Уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов звернувся до міжнародного співтовариства з проханням про захист прав російськомовного населення в Латвії та Естонії.

Про це Долгов заявив на регіональній конференції російських співвітчизників Латвії, Литви та Естонії 13 вересня.

"Не будемо миритися з повзучим наступом на російську мову, яке ми спостерігаємо в Прибалтиці. Вважаємо відомі кроки латвійської та естонської влади, спрямовані на ущемлення статусу і становища російської мови, грубим порушенням прав людини", - заявив Долгов.

Долгов заявив, що вважає неприйнятним той факт, що представники національних меншин в країнах Балтії не мають можливості спілкуватися рідною мовою з владою, а також використовувати рідну мову в топографічних назвах.

"Більше 50% населення, що проживає у найбільших латвійських містах, за своїм етнічним складом є російськомовним. Це - кричущий факт потурання грубому попранню прав людини у самому серці цивілізованої Європи!" - зазначив Долгов.

Крім цього, чиновник розкритикував політику у сфері громадянства в Латвії та Естонії.

"Як і раніше, гострою залишається проблема масового безгромадянства в Латвії та Естонії... Вимагаємо від міжнародного співтовариства чинити рішучий вплив на латвійську та естонську владу з тим, щоб із цим ганебним явищем було назавжди покінчено в Європі", - сказав Долгов.

Також представник російського МЗС висловив стурбованість зростанням неонацистських і ксенофобських настроїв у Європі, наводячи приклад розвитку подій в Україні після "антиконституційного перевороту" і "збройного захоплення влади".

"Лінія українських ультрарадикалів і неонацистів на побудову "етнічно чистого" української держави завжди була неприкритою. Конкретних фактів і підтверджень цьому можна знайти безліч, у тому числі в двох виданнях "Білої книги", яку ми підготували по Україні", - зазначив Долгов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.