Лавров: НАТО втратило сенс існування, у Балтії - фобії, а в Україні - пропаганда

Оновлено
Четвер, 11 вересня 2014, 14:32

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що НАТО втратило сенс існування і активно шукає новий.

Про це йдеться в інтерв'ю політика агентству ITAR-TASS.

"Ми глибоко переконані в тому, що альянс втратив сенс існування... Саме тому він намагається використати Росію для того, щоб подолати кризу", - сказав міністр.

"Якби не ситуація з Кримом та на південному сході України, Захід знайшов би інший привід для дестабілізації Росії", - додав він.

Глава МЗС Росії також розкритикував НАТО за розширення на Схід, проведене більше ніж десятиліття тому.

"Ми не раз запитували у західних колег: хіба ж потрібно розширювати альянс, може, краще думати в категоріях ОБСЄ, рівної та неподільної безпеки для всіх? Нам говорили: розумієте, у прибалтійських країн залишилися фобії після перебування в складі СРСР, вони так рвалися до незалежності, отримали її, але як і раніше вас бояться. Ось приймемо в НАТО, вони заспокояться, і ваші стосунки стануть безхмарними. І що?" - запитав Лавров.

Питання міністра було риторичним, він одразу відповів: "Десятиліття минуло, парасолька альянсу над Прибалтикою розкрита, але хіба там позбавилися від фантомних страхів? Навпаки!".

Лавров також прокоментував той факт, що в Україні тепер сприймають російську державу як ворога. На його думку, це - результат роботи ЗМІ.

"Коли (український) ефір, Інтернет і друковані ЗМІ заповнені антиросійською пропагандою, здебільшого ─ грубою, брехливої, безпардонною, складно очікувати іншого результату", - заявив він.

Як відомо, саме російські ЗМІ критикують через постійне та системне перекручування фактів щодо України. Ця критика на адресу російських журналістів звучить не лише в Україні, але й в інших країнах, а в розмовах з колегами росіяни зізнаються у посиленні цензури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.