Генконсула в Барселоні звинувачують у підтримці режиму Януковича. Дипломат досі працює

додано відео
Понеділок, 22 вересня 2014, 15:04

Українська громада вже півроку безрезультатно вимагає відкликання генерального консула України в Барселоні Олександра Хрипунова.

Про це пише Радіо Свобода із посиланням на дані програми "Схеми" на Першому національному.

Українці обурені тим, що Міністерство закордонних справ зволікає з відкликанням дипломата, який дозволяв собі публічну підтримку "диктаторських законів" від 16 січня, а також принизливі коментарі щодо учасників Євромайдану.

Джерела "Європейської правди" в дипвідомстві зазначають, що звинувачення на адресу генконсула мають підґрунтя.

"Відповідальність за заворушення лежить на опозиційних політиках, які прагнуть досягти влади в найкоротші терміни, скориставшись невдоволенням населення після того, як угоду з ЄС не було підписано", - заявив Хрипунов в інтерв’ю газеті El Periódico під час лютневих подій на Майдані. "У цьому неспокійному середовищі знайшли свій шанс ультранаціоналісти з нацистською символікою", - додав він.

Також сайт Радіо Свобода  наводить копії листів від дипломата, в яких він обгрунтовував демократичність законів, ухвалених 16 січня, котрі де-факто встановлювали режим диктатури в Україні.

Слід зазначити, що такі листи в січні 2014 року розсилало чимало українських диппредставництв за кордоном. Співрозмовники ЄвроПравди зазначають, що "циркуляри" з такими вказівками надходили з Києва до всіх посольств та генконсульств. Між тим Радіо Свобода стверджує, що Олександр Хрипунов і досі в своїх заявах обгрунтовує демократичність рішень Верховної ради того часу.

Такі заяви обурили учасників Євромайдану в Барселоні.

"На нашому Євромайдані було багато тих, у кого є дорослі діти, які брали участь у тих подіях, що відбувалися в різних містах. І почути від пана консула про те, що наші діти нацисти – це неподобство", - заявив один з учасників іспанського Євромайдану Михайло Кузів.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна "рішення прийняте, найближчим часом він (Олександр Хрипунов. - Ред.), звичайно, повернеться", пише видання. Однак Клімкин зробив цю заяву вже кілька тижнів тому, а його обіцянка лишається невиконаною. В МЗС зазначають, що насправді рішення досі не ухввалене, керівництво міністерства "розглядає це питання".

Варто зазначити, що МЗС досить давно було повідомлене про проблему. Зокрема, ще в червні про це писав журналіст Сергій Лещенко. 

Попри це, консул успішно "пережив" літню ротацію глав диппредставництв.

Більше того, він і досі продовжує стверджувати, що диктаторські закони 16 вересня є демократичними і грунтуються на західному досвіді. Запис його висловлювань з цього приводу можна послухати на відеороліку (починаючи з 8 хв. 20 сек.).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: