Євросоюз схвалить проект будівництва атомного реактора у Великій Британії

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:29

Євросоюз дозволить будівництво першої атомної електростанції у Великій Британії за останні 20 років.

Про це пише видання The Guardian з посиланням на власні джерела у Єврокомісії.

Європейська комісія надасть дозвіл Великій Британії на реалізацію проекту атомного реактору Hinkley Point C після 9-місячного вивчення заявки.

Речник єврокомісара з конкуренції Хоакіна Альмунії повідомив видання про те, що "він запропонує єврокомісарам схвалити позитивне рішення щодо надання фінансування цьому проекту, і воно має бути остаточно прийняте у жовтні".

Проектом Hinkley Point керуватиме французька державна компанія EDF, а дві китайські державні компанії зголосилися надати фінансову підтримку для будівництва станції.

Слід зазначити, що раніше єврокомісар казав, що "проект Hinkley Point не отримає фінансування, адже не відповідає вимогам ЄС щодо отримання такої допомоги".

 "Зелені" критикують Альмунію за зміну позиції.

"Якщо Альмунія дійсно підтримав проект Hinkley Point, це схоже на кулуарну угоду, що є поза правовим полем. Рік тому Єврокомісія заявила про те, що реалізація проекту Hinkley Point суперечить нормам державної допомоги в ЄС", - заявив речник Greenpeace у Європі Марк Бредді.

"Це неймовірно, що Альмунія хоче підтримати фінансування цього вочевидь незаконного проекту Hinkley Point", - зазначила голова парламентської групи "зелених" у Брюсселі Ребекка Хармс.

Уряд запропонував EDF ціну у 92,5 фунти стерлінгів за Мвт-год, що вдвічі перевищує нинішню ринкову ціну. Також компанії було запропоновано 10 млрд фунтів фінансових гарантій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: