Європа може відмовитися від російських ракет

Середа, 3 вересня 2014, 17:44

Європейська комісія і Європейське космічне агентство можуть відмовитися від використання російських ракет-носіїв "Союз".

Про це повідомляє "Інтерфакс-АВН" з посиланням на джерело в ракетно-космічній галузі.

"До нас дійшла неофіційна інформація, що наші європейські колеги обговорюють як один із варіантів заходів, які можуть бути прийняті у зв'язку з невиведенням на цільову орбіту двох космічних апаратів Galileo, відмову від використання російських ракет-носіїв "Союз", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, до цього рішення європейську сторону підштовхує як збільшення кількості аварій російської ракетно-космічної техніки, так і ситуація в Україні.

У разі відмови від "Союзів" запуски супутників Galileo відбуватимуться з допомогою європейських ракет-носіїв "Аріан", проте через це наступний запуск може відбутися лише в 2015 році.

До аварії планувалося здійснити запуск 22 супутників Galileo, замовлених до виробництва, на трьох ракети "Аріан" (по чотири супутника на кожній ракеті) і п'яти "Союзах" (два супутники на кожній ракеті).

Російська ракета-носій "Союз-СТ-Б" з розгінним блоком "Фрегат-МТ" і двома європейськими супутниками стартувала з космодрому Куру 22 серпня. Як повідомлялося, збій у виведенні супутників стався на етапі роботи розгінного блоку "Фрегат-МТ", який мав вивести супутники на цільову орбіту за допомогою двох включень маршового двигуна. З невідомої поки що причини другий імпульс було зроблено не в потрібному напрямку.

Підсумки розслідування причин аварії мають бути оприлюднені до 8 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: