14 жовтня ВР виконає останнє зобов’язання перед РЄ, щодо закону про прокуратуру

Понеділок, 13 жовтня 2014, 13:32

14 жовтня Верховна рада на своєму засіданні має намір ухвалити закон про прокуратуру, виконавши таким чином останнє формальне зобов’язання, яке Україна взяла при вступі в Раду Європи.

Із заявами про наміри ухвалити закон виступили в понеділок прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та представники провладної парламентської більшості.

"Ми сподiваємося, що в завтра у Верховнiй радi України буде проголосовано нову редакцiю закону України про прокуратуру. Це треба було зробити давно, а саме позбавити органи прокуратури пострадянського корупцiйного елемента - функцiї загального нагляду", - заявив Яценюк 13 жовтня під час виїзного засідання уряду.

Глава фракції "Батьківщина" також висловив сподівання, що закон "Про прокуратуру" буде ухвалено в новій реакції.

За його словами, цим буде "відкрито можливість до ухвалення цілого ряду законодавчих актів, які були прийняті в першому читанні на попередньому засіданні парламенту, а саме - пакета антикорупційних законопроектів, і тоді логічно, що прокуратура здійснюватиме координацію цілого ряду заходів і структур, які пов’язані з боротьбою з корупцією".

Зміна закону про прокуратуру та позбавлення прокурорів права загального нагляду є останнім із зобов’язань, які Україна взяла у 1994 році, під час вступу до Ради Європи.

Даний законопроект було внесено до Верховної ради восени 2013 року за підписом президента Януковича і тоді ж проголосовано в першому читанні. Документ отримав схвальні відгуки Венеціанської комісії, водночас опозиція критикувала його, заявляючи про "підлаштованість до режиму".

У вівторок на друге читання буде винесено суттєво змінений проект закону. Порівняльна таблиця пропозицій до нього налічує 379 сторінок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: