Британія впорається у разі припинення газопостачання з РФ - звіт

Вівторок, 28 жовтня 2014, 17:29

Велика Британія здатна впоратись з труднощами у разі можливого припинення газопостачання з Росії до Європи шляхом збільшення імпорту зрідженого природного газу.

Про це йдеться у звіті компанії National Grid Plc., національного оператора електро- і газопостачання Великої Британії.

"За будь-яких сценаріїв скорочення поставок газу у нас є достатні газорозподільні потужності, – зазначено у документі. – Однак, вірогідно, нам доведеться наростити поставки зрідженого природного газу".

Велика Британія не має прямого газопостачання з Росії. Газ, що імпортується нею з Норвегії та Нідерландів, у разі обмеження постачання Росією може бути перенаправлений до континентальної Європи.  

Споживання газу Великою Британією цієї зими очікується на рівні минулого року – 47,5 млрд куб.м.

За умови споживання в середньо холодний день в країні споживається 400 млн куб.м на день, у холодний – до 500 млн куб. м.

Поставки зрідженого газу очікуються на рівні 130 млн куб м, при цьому зріджений газ може закуповуватись в Азії та Південній Америці, внутрішній видобуток газу може бути нижчим за минулорічний.

У разі повного зриву поставок російського газу до Європи імпорт голандського газу до Великої Британії скоротиться на 75%, до 10 млн куб.м на добу, норвезького – на 11%, до 98 млн куб.м. Якщо при цьому буде аномально холодна зима, Велика Британія змушена буде вдатися до ринкових заходів.

Нагадаємо, у зв'язку з реверсом газу з європейських країн до України Росія пригрозила Європі взагалі припинити газопостачання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.