Від Юнкера вимагають пояснень щодо участі в податкових махінаціях у Люксембурзі

Середа, 12 листопада 2014, 11:10

Кілька груп депутатів Європарламенту попросили пояснення щодо участі голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера у податкових мінімізаціях у Люксембурзі.

Про це повідомляє видання EUobserver.

Соціалісти, зелені та ліберали зажадали від Юнкера, який був прем’єр-міністром Люксембургу протягом 19 років, пояснити свою участь у податковій політиці Люксембургу, яка дозволила сотні фірм виплачувати лише 1% податку на прибуток, отриманий в інших країнах ЄС.

Зокрема, ліберали закликали до створення тимчасової слідчої комісії Європарламенту, яка б зайнялася розслідуванням цієї справи.

"У зв'язку з нещодавно опублікованими даними щодо Люксембургу, ми зобов'язані розслідувати законність і легітимність ухилення від сплати податків. Якщо співпраця між урядами і великими підприємствами призводить до ухилення від сплати податків, це повинно вирішуватися в ширшому контексті, який виходить за рамки Люксембургу " - сказав представник лібералів, депутат ЄП від Німеччини Міхаель Теурер.

Нагадаємо, в Єврокомісії обіцяли провести незалежне розслідування звинувачень на адресу Люксембургу щодо підтримки ухиляння фірм від сплати податків.

При  цьому постало питання як може Жан-Клод Юнкер бути головою Єврокомісії, яка розслідує податкові махінації в країні, в якій від був прем’єром.

В ЄК заявили, що Юнкер не втручається у хід розслідування.

"Я не чула ні про що і сама ні з чим таким, що зв’язувало б мені руки. Навпаки я відчуваю, що можу робити все, що вважаю за потрібне у цій справі" - сказала єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестaгер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.