Експорт з єврозони зріс на 9% у вересні, торговельний профіцит подвоївся

Понеділок, 17 листопада 2014, 15:38

Експорт з 18 країн єврозони склав у вересні 2014 року 171,9 млрд євро, збільшившись на 9% порівняно з аналогічним показником минулого року, свідчать опубліковані в понеділок дані Статистичного управління Європейського союзу.

Імпорт зріс на 4% і склав 153,4 млрд євро, передає Інтерфакс, посилаючись на Євростат.

Зовнішньоторговельний профіцит валютного блоку у вересні зріс в 2,2 рази - до 18,5 млрд євро проти серпневого значення в 8,6 млрд євро. Порівняно з вереснем 2013 року позитивне сальдо збільшилося на 71%.

Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували підвищення зовнішньоторговельного профіциту зони євро до 18 млрд євро.

Як відзначає The Wall Street Journal, активний підйом експорту може бути запізнілою реакцією на ослаблення курсу євро, тоді як внутрішній попит в єврозоні залишається вкрай стриманим, хоча в ІІІ кварталі економіки Франції і Німеччини повернулися до зростання, а в єврозоні в цілому підвищення ВВП прискорилося.

Євро дешевшає до долара з травня поточного року, коли Європейський центральний банк (ЄЦБ) дав перший сигнал про готовність до розширення стимулюючих програм. У червні і вересні ЄЦБ знижував відсоткові ставки, крім того, він запропонував банкам дешеві кредити строком на чотири роки і почав викуп боргових зобов'язань приватного сектора, щоб пожвавити кредитування в єврозоні.

Багато інвесторів очікують, що ЦБ валютного блоку на цьому не зупиниться і посилить підтримку економіки найближчими місяцями.

Зростання експорту у вересні торкнулася багатьох країн єврозони: Німеччина збільшила продаж товарів за кордон на 7,9%, Франція - на 4%, Італія - на 6,8%.

Відновлення зовнішньої торгівлі спостерігалося, незважаючи на те, що скорочення поставок до Росії триває. За оцінками Eurostat, у січні-серпні (останні доступні дані) експорт в Росію впал на 15% в річному вираженні, а імпорт з РФ - на 8%.

У вересні цього року в 28 країнах Євросоюзу позитивне сальдо торговельного балансу склало 2,6 млрд євро порівняно з дефіцитом у 8,8 млрд євро місяцем раніше. У вересні минулого року був зафіксований дефіцит зовнішньої торгівлі ЄС у розмірі 0,7 млрд євро.

Зовнішньоторговельний профіцит зони євро за 9 місяців виріс на 20% і склав 125,8 млрд євро проти 104,8 млрд євро роком раніше.

Як повідомляла раніше ЄвроПравда, зростання єврозони в ІІІ кварталі цього року склало 0,2%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.