Зростання ВВП єврозони сповільнилося до нуля в II кварталі

Четвер, 14 серпня 2014, 12:24

Економіка 18 країн єврозони у другому кварталі 2014 року переживала стагнацію - її обсяги не змінилися порівняно з попереднім кварталом, свідчать попередні дані Статистичного управління Євросоюзу.

Між тим аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували підвищення ВВП на 0,1%, передає Інтерфакс.

У річному вираженні ВВП додав 0,7%, як і очікувалося.

У січні-березні ВВП єврозони зріс на 0,2% щодо попереднього кварталу і на 0,9% в порівнянні з тим же періодом 2013 року.

"Оскільки найближчим часом геополітична напруженість навряд чи ослабне, малоймовірно, що темпи зростання в єврозоні прискоряться в другому півріччі", - вважає головний спеціаліст брюссельського філії ING по економіці єврозоні Пітер ван ден Хауте.

Разом з тим експерт очікує, що Європейський центробанк не буде вживати додаткових заходів підтримки економіки до кінця 2014 року.

"Великим рішень про більш нетрадиційні заходи грошово-кредитної політики доведеться почекати до 2015 року", - додав він.

Раніше в четвер Німеччина повідомила про зниження ВВП на 0,2% в II кварталі в порівнянні з січнем-березнем, а Франція - про нульовий зміну аналогічного показника.

Експерти в середньому прогнозували зниження на 0,1% і підвищення на 0,1% відповідно.

Разом з тим економіка Іспанії в II кварталі продемонструвала найкращий підйом з 2007 року, а ВВП Нідерландів повернувся до зростання.

Європейська економіка вийшла з рекордною за тривалістю (6 кварталів поспіль) рецесії в квітні-червні 2013 року, і зростання тривав чотири квартали поспіль.

Проте країни регіону як і раніше борються з наслідками кризи, включаючи високе безробіття і мінімальну за 4,5 року інфляцію.

Згідно з травневим прогнозом Єврокомісії, ВВП єврозони зросте на 1,2% в 2014 році і на 1,7% в 2015 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: