Новий президент Румунії Йоханніс обіцяє повалити уряд свого опонента, Понти

Середа, 19 листопада 2014, 10:29

Новообраний президент Румунії Клаус Йоханніс, що минулої неділі здобув несподівану перемогу над фаворитом перегонів, чинним прем’єром Віктором Понту, планує збільшити владні важелі та домогтися дострокової відставки уряду.

Про це повідомляє видання Euractiv з  посиланням на публічні заяви Йоханніса.

Обрання нового парламенту Румунії, яке має призвести до зміни уряду,  заплановане лише на 2016 рік. Водночас, Йоханніс переконує, що зможе відправити уряд у відставку вже наступного року.

"Ліберальна партія (опозиційна сила, до якої належить Йоханніс) хоче взяти владу. Це станеться вже у 2015 році, а 2016 рік – найпізніша дата", - заявив новообраний глава держави у спілкуванні с журналістами. Він також наголосив на необхідності термінового ухвалення бюджету 2015 року.

Euractiv стверджує, що новий глава держави вже отримав непублічний вплив на частину депутатів румунського парламенту – у вівторок було проголосовано антикорупційний закон, на ухваленні якого наполягав Йоханніс, хоча раніше в парламенті тривалий час не було достатньої кількості голосів для його ухвалення.

Видання зазначає, що останні події можуть бути ранньою ознакою нестабільності в Румунії в разі початку активної боротьби за владу між президентом та прем’єром.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.