В концтаборі Дахау викрали ворота з написом "Arbeit macht frei"

фото
Понеділок, 3 листопада 2014, 11:35

В неділю невідомі викрали ворота концтабору Дахау з написом "Arbeit macht frei".

Про це повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung з посиланням на місцеву поліцію.

Співробітники меморіального комплексу, що розташований нині в Дахау, помітили зникнення воріт вранці. При цьому ввечері вони були на місці.

фрагмент викрадених воріт, фото Süddeutsche Zeitung

В поліції припускають, що ворота розміром 1,9 м на 0,95 м, були зняті і вивезені за допомогою автомобіля. Ймовірно, що це могли зробити або неонацисти, або колекціонери.

Керівник меморіалу Габріеле Хамерман вражена тим, що трапилось, і говорить про "нову якість вандалізму". За її словами, "це удар в обличчя тим, хто пережив концтабір, кого лишається все менше і менше".

Нацисти відкрили табір в Дахау (Баварія) в березні 1933 року, це був один з перших концентраційних таборів в Німеччині. За 12 років його існування там загинули 41500 осіб. Викрадені ворота були встановлені у 1936 році.

Слоган "Arbeit macht frei" є символом страждань мільйонів ув’язнених, такі цинічні написи нацисти розміщували в багатьох своїх концентраційних таборах.

Подібний інцидент вже траплявся 5 років тому, коли була викрадена табличка з воріт концтабору "Аушвіц-Біркенау"  в Польщі з аналогічним написом. Тоді справа набула світового розголосу, а викрадачі – громадяни Швеції та Польші – отримали тюремні строки від 1,5 до 2,5 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.